Produkty, które nie zawierają glutenu możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach, małych osiedlowych sklepikach, a nawet w sklepach internetowych. Produkty oznaczone przekreślonym kłosem, które dostępne są w supermarketach, bardzo często produkowane są przez wielobranżowe firmy. Stąd produkty te sprzedawane są w niskich cenach. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to powinniśmy raczej kupować produkty, których producenci wyspecjalizowali się w produkcji artykułów bezglutenowych. Produkty od tych producentów są bardziej bezpieczne.

Makarony, chleb, mąkę, ciastka z mąk, które nie zawierają glutenu dostępne są często także w piekarniach i małych sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajmy jednak o tym, że wybór produktów w tych punktach może nie być zbyt różnorodny. Bardzo często ceny są też znacznie wyższe niż w supermarketach czy bezpośrednio u producenta. Jednak za wyższą ceną podąża również wysoka jakość. W sklepach ze zdrową żywności artykuły bezglutenowe najczęściej pochodzą od producenta wyspecjalizowane wyłącznie w takich produktach. Kupowanie w piekarni nie jest dobrym pomysłem. Nie zawsze uda się na etapie produkcji i przechowywania nie dopuścić do tego, aby produkty bezglutenowe nie miały kontaktu z tymi, które zawierają gluten.

Czy warto kupować produktu bez glutenowe w sieci?

Jeśli weźmiemy pod uwagę kwestie, które poruszyliśmy wyżej, to na pewno kupowanie produktów bez glutenu w sieci jest rozwiązanie, które przynajmniej warto jest wziąć pod uwagę. Kupując w sklepach online możemy wybrać producenta, który oferuje produkty certyfikowane. Najlepsi producenci produktów bezglutenowych trafiają na listę Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Do tego w sklepach online wybór produktów z symbolem przekreślonego kłosa jest bogaty i różnorodny. Wiele osób wybiera sklepy online z bardzo prozaicznego powodu. Produkty bezglutenowe w tych sklepach kosztują znacznie mniej niż w tych tradycyjnych. Poza tym na klientów czekają liczne promocje i rabaty.

Jak kształtują się ceny produktów bezglutenowych?

Artykuły te kosztują znacznie więcej niż te same produkty, ale wyprodukowane z mąki zawierającej gluten. Jest to po części spowodowane tym, że produkcja żywności bezglutenowej wymaga stosowania receptur i technologii bardziej zaawansowanych, a co za tym idzie również droższych. Do tego wiele produktów bez glutenu jest wzbogacanych witaminami i minerałami. To również przyczynia się do wyższych cen. Bochenek jasnego chleba nie kosztuje więcej jak 7 zł. Chleb, w który został upieczony z dodatkiem superfoods jest zdecydowanie droższy. 200 gram takiego chleba może kosztować 5 – 7 zł. Makarony z mąki nie zawierającej gluteny kosztują około 4 zł. Najmniej zapłacimy za te z mąki kukurydzianej. Ale już za makaron, który wyprodukowano z dodatkiem pełnoziarnistej mąki ryżowej lub gryczanej trzeba zapłacić więcej niż 5 zł. Drogie są także mąki bezglutenowe. Ich cena waha się od 4 do 8 złotych. Tyle trzeba zapłacić za opakowanie o wadze 500 g.