Gromadzenie zapasów jedzenia jest na pewno bardzo wygodne, jednak nie zawsze jest taka możliwość, bo są również takie produkty, których nie powinno się długo przechowywać. Chcemy tutaj powiedzieć właśnie o tych produktach.

Sosy

Nie można robić zapasów sosów, ponieważ są to produkty, które niestety dość szybko się psują. Każde otwarcie opakowania z sosami to wpuszczenie tam powietrza i jednocześnie skrócenie żywotności takiego produktu. Zazwyczaj kupione sosy można przechowywać kilka dni, najdłużej będzie to czas do około miesiąca przy tych najbardziej trwałych

Drożdże

Drożdże to rzecz jasna żywe organizmy – grzyby jednokomórkowe, które również się starzeją i umierają. Suche drożdże w granulkach po otwarciu wytrzymują około dwie doby. W przypadku świeżych drożdży nie powinno się ich przechowywać dłużej niż kilka dni i po tym czasie tracą one swoje właściwości.

Orzechy

Orzechy mają dużo olejków naturalnych i dlatego jełczeją. Wiele osób nie wie również o tym, że orzechy mogą pleśnieć. A co gorsze ta pleśń na orzechach jest bezbarwna, bezsmakowa, bezwonna. Jeśli regularnie je się takie orzechy to można się naradzić na raka. Warto zapisywać sobie kiedy opakowanie było otwarte i wtedy wiadomo jak długo jeszcze można je spożywać.

Oleje

Olej to oczywiście produkt, który jest delikatny. Jeśli chcemy, by zachował świeżość nie może mieć kontaktu z tlenem. Trzeba będzie unikać przechowywania go w cieple, będzie narażony na światło i dlatego się psuje. Dlatego przechowywanie  oleju będzie miało bardzo duże znaczenie i decyduje o jego trwałości.

Kawa

Kawa może mocno tracić swoje właściwości jeśli będzie źle przechowywana. To produkt, który dość łatwo chłonie wilgoć oraz zapachy, dlatego najlepiej będzie przechowywać ją w opakowaniach próżniowych. Nie powinno się także wystawiać kawy na promienie słoneczne. Zmielona kawa również powinna być przechowywana w takich opakowaniach, które będzie można szczelnie zamykać.

Mąka

Mąkę będzie można przechowywać do 10 lat, ale będzie to możliwe wyłącznie w przypadku bardzo dobrych warunków. Temperatura najlepiej, żeby była na poziomie 15 stopni, nie może przekraczać 20 stopni. Poza tym mąka nie może podlegać ciągłym zmianom temperatury, ponieważ to powoduje parę wodną i rośnie wilgotność, a to powoduje rozwój grzybów i może spowodować pojawienie się insektów.

Przyprawy

Trudno myśleć o przekazywaniu sobie przypraw, ponieważ jedynie wanilina jest produktem, który praktycznie jest wieczny. Natomiast inne przyprawy jak papryka, kurkuma, bazylia nie mają takiej trwałości i nie powinno się ich przechowywać dłużej niż przez kilka miesięcy, ponieważ będą one tracić swój smak, tracić swój aromat i niewątpliwie nie będzie można już ich używać.